onsdag, januari 07, 2009

Nytt år - nytt jobb

M ska ju, som ni kanske vet, åka kortvasan i år igen och jag har tagit på mig att träna henne.
Igår var vi ut i spåret, för vad hon trodde skulle bli en vanlig motionsrunda, men jag hade ett helt annat upplägg planerat. Att hon kan hanka sig fram på ett par skidor visste jag, men nu tänkte jag att det skulle inte skada om hon gjorde det lite snyggt och tekniskt också. Sagt och gjort, vi gav oss ut i spåret.

Övning 1 kom nästan direkt då vi mötte en betydligt mer teknisk och snabbare åkare, pröva ni att stå på ett par skidor, hålla i stavar och balans medan er PT gör ett blixtsnabbt utfall - M klarade av den första övningen galant!

Övning 2 - vägra åk alltför nära er adepts stav, dvs tvinga henne att åka med båda stavarna i samma hand på andra sidan, här snackar vi benteknik! Speciellt i uppförsbackar och i vårt spår så är det bara uppförsbackar tills man åkt runt och då blir det bara nerför.

Övning 3 - balans igen. Ta en snabb koll på det fina rådjursspåret som viker av in i skogen, kolla om eleven fortfarande står på skidorna - här fall-erade min adept totalt. Denna övning måste vi repetera fler gånger.

Övning 4 - styrkeövning, kombinerat med balans och mentalträning. Vänd snabbt neråt och parkera på en kissfläck i uppförsbacken. Tränar både ben, armar och tålamod hos eleven, speciellt då hon forfarande har bägge stavarna i samma hand.

Övning 5 - full fart i utförslöporna. Detta var klart den roligaste övningen, enlig både mig och eleven. Förutom det rent nöjaktiga så tränas även bromsteknik och balans iom att eleven inte känner sig helt säker på att inte övningen ska avbrytas med ett tvärstopp alt lös hund längre ner i spåret. Mycket bra övning.

Avslut - Glöm inte att uppmuntra din adept genom att leka en liten stund! Hoppa upp på henne i pur glädje och gör en high five så bokar hon raskt in nästa lektion.

6 kommentarer:

  1. Anonym13:32

    Wow, du verkar ju vara en toppentränare! Hon kommer att vara i topptrim innan hon vet ordet av! :)

    SvaraRadera
  2. Anonym14:10

    Min matte skulle aldrig ställa sig på ett par skidor öht. Jag hörde ngt om en jumboplats på "skidans dag " när hon var 7 år.

    Pussar på min kabbypojke
    /Smilla

    SvaraRadera
  3. Anonym06:30

    Du måste vara den bästa PT man kan finna i detta kungadömme!!!!

    Och du apråpå det du skrev om din syrra, jag kommer direkt!

    Kung Dino

    SvaraRadera
  4. Anonym09:10

    Vad du är duktig som får ut din M i skidspåret!! Jag skulle aldrig få ut min latmask på skidor ens om det fanns snö!
    Lycka till med träningen!

    SvaraRadera
  5. Anonym15:07

    tänk om min matte kunde åka skido:)

    SvaraRadera
  6. Vi var på väg ut i spåret förra helgen, men det hade inte snöat tillräckligt ;( Men det är superskoj att rusa på!

    //Bayliez och Niilaz

    SvaraRadera